Sabriye Kargih – bruggenbouwster

Foto uit De Poorter van juli 2018

Wat heeft Sabriye gedaan?
Ze is in 1960 geboren in Istanbul. In 1974 kwam zij naar Dordrecht Eerst deed zij vrijwilligerswerk in Gorkum, waar haar man werkte. Ze richtte daar een vrouwengroep op waar vrouwen elkaar hielpen de weg te vinden in de Nederlandse samenleving.

Daarna was ze in Dordrecht nauw betrokken bij de oprichting van het Interculturele Vrouwencentrum Menzil in Krispijn. Ze is lid geweest van de commissie-zorg van de Zorggroep Crabbehof en van de Clientenraad. Nu is zij vrijwilliger, mantelzorger en intermediair voor Turkse gezinnen bij ‘Careyn Jeugdhulpverlening’ en voorzitter van de stichting Bosporus.

Ze werd in april 2018 bij de lintjesregen lid in ‘De Orde van Oranje Nassau’.
Haar betekenis wordt eigenlijk al duidelijk uit haar activiteiten. Ze heeft veel betekend voor de integratie en emancipatie van Turkse en andere allochtone vrouwen in Gorkum en Dordrecht.

Lees ook het artikel over haar in De Poorter van juli 2018, wijkblad voor het centrum.

Genomineerd door Gerard Goudriaan


Sabriye Kargi-icel, de eerste Turkse vrouw in Dordrecht die een Koninklijk Onderscheiding heeft. Zij heeft samen met haar echtgenoot het Platform Turkse Dordtenaren opgericht met als doel belangenbehartiging en het bevorderen van de participatie van Turkse Dordtenaren in de Dordtse samenleving.

Namens dit Platform werd zij lid van de commissie zorg van de Zorggroep Crabbehoff. Zij is hier ook lid geweest van de Cliëntenraad en momenteel is zij vrijwilliger en mantelzorger.
Ook is zij intermediair voor Turkse gezinnen bij Careyn Jeugdhulpverlening en voorzitter van de stichting Bosporus.

Genomineerd door Hulya Celik, Stichting Wezenlijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *