Jenny Muilwijk-Brand, judoka, eerste vrouw met een zwarte band in Nederland

Jenny Muilwijk-Brand (1927-2011) – Judoka, de eerste vrouw met een zwarte band in Nederland. Daarnaast was zij mede-oprichter sportschool Muilwijk. Zij heeft de judosport zowel in Dordrecht als nationaal enorm gestimuleerd. Voor het vrouwenjudo verrichtte ze baanbrekend werk.

Zij richtte in 1948 samen met haar man Teun Sportschool Muilwijk in de Wijnstraat vlak naast de Bonifatiuskerk op. Daar begon ze met het geven van judolessen aan de Dordtse politie en aan gevangenbewaarders. Daarnaast maakte zij judopakken onder de naam Mudo. Dit was het begin van het internationale bedrijf Mudo, waar op het hoogtepunt vijftien mensen in dienst waren.

Jenny was een vooruitstrevende, krachtige persoonlijkheid Zij kwam op voor vrouwenrechten. Zij organiseerde in 1967 als eerste vrouw in Nederland een judotournooi voor vrouwen, dit tegen de zin van de Judobond in. Die vond ‘vechtende vrouwen’ in die tijd nog onethisch. Judo was – zo dachten de mannen van de bond – niets voor vrouwen. Jenny werd daarom in 1968 van haar lidmaatschap ontheven. Op latere leeftijd moest de Judoband daarop terugkomen en heeft haar zelfs geridderd. Jenny Muilwijk was de eerste vrouw met een zwarte band in judo in Nederland.

Naast haar actieve rol in de judosport, had Jenny Muilwijk ook een grote maatschappelijke betrokkenheid. Zij bekommerde zich om het milieu en schreef daarover brieven aan de ministers. Zij was een van de eersten die milieuvriendelijke zeep en waspoeder kocht in een tijd dat nog niemand sprak over milieuvervuiling.

Jenny Muilwijk verdient erkenning in Dordrecht.

Genomineerd door Kitty Kruger en Joke Edenburg

1 gedachte op “Jenny Muilwijk-Brand, judoka, eerste vrouw met een zwarte band in Nederland”

  1. Wij zijn erg trots op de nominering van Jennie Muilwijk, onze moeder, voor deze nominatie en voor wat zij heeft betekend voor de judosport zowel op lokaal als nationaal niveau. En ook voor haar betekenis voor de rechten van vrouwen binnen en buiten de sport.

    Namens de familie Muilwijk,
    Corrie Muilwijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *