Mary Ruisch, Dochter van Dordrecht pur sang

Strijdend voor: de emancipatie van vrouwen en gelijkwaardigheid van en kansen voor alle mensen; mannen/vrouwen, ongeacht etniciteit en sexe.

Mary is een vrouw die in de zestiger jaren, tijdens de tweede feministische golf , duidelijk heeft gekozen voor haar eigen emancipatie en de emancipatie van vrouwen in het algemeen door zich in te zetten voor de vrouwenbeweging. Een volgende stap in haar persoonlijke ontwikkeling was het oppakken van een studie aan de sociale academie (1970) en diverse vervolgstudies.
Dit was de start van een loopbaan waarin zij naast haar studies en betaalde werk, heeft bijgedragen aan de mogelijkheden voor vrouwen om zich verder te ontwikkelen en te scholen omdat zij overtuigd was dat: – emancipatie en zelfstandigheid van vrouwen makkelijker te realiseren zijn als vrouwen beter geschoold zijn – kennis ook macht is en vrouwen hierdoor beter in staat zijn zich te ontplooien en financieel onafhankelijk te worden
Zij heeft meegewerkt aan vele initiatieven in Dordrecht om mannen en vrouwen die minder kansen hebben (gehad), alsnog kansen te bieden.

Mary was betrokken bij de volgende initiatieven in Dordrecht.
Een opsomming: – Mede initiatiefneemster en actief deelneemster van Vrouwenhuis ”Brood en Rozen” in Dordrecht
– de cursussen vrouwen orienteren zich op de samenleving, beter bekend als de ‘VOS –cursussen’
– Ouders op Herhaling, 2e kansonderwijs voor volwassenen die hun schoolkennis wilden ophalen of verbeteren – Moeder MAVO (wordt tegenwoordig MAVO en HAVO voor volwassenen genoemd) – de werkgroep “Vrouwen tegen sexueel geweld” – de werkgroep “Ondersteuning Incest slachtoffers”
– de jaarlijks terugkerende Internationale Vrouwendag op 8 maart.
Haar betaalde werk was voor een deel gericht op dezelfde groepen mensen in de samenleving.
– Zij werkte bij het VJV (Vormingswerk voor Jong Volwassenen). Een voorziening voor werkende jongeren die ’s-avonds op vrijwillige basis naar het VJV kwamen om hun (maatschappelijke)kennis uit te breiden. (het VJV was een deeltijd variant van het dag onderwijs Vormingswerk voor Werkende Jongeren (VWJ). – Aansluitend was zij directeur van de Volksuniversiteit, Instituut voor Volwasseneneducatie in Dordrecht. – Het leren van de Nederlandse taal voor nieuwkomers/migranten was een belangrijk deel van het onderwijsaanbod van de Volksuniversiteit – Evenals het aanbod voor (functioneel) analfabeten van Nederlandse afkomst. Tegenwoordig wordt deze groep mensen aangeduid met “Laaggeletterden”.
– Daarnaast werden jarenlang de bekende Volksuniversiteit cursussen aangeboden. Ik noem er een paar: Het Klein vaarbewijs voor botenbezitters, de cursus Spaans voor vakantiegangers, en de cursus boekbinden.
Aansluitend werd zij algemeen directeur van de regionale instelling voor volwasseneneducatie met vestigingen in: Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Gorinchem, Leerdam, Werkendam, Oud-Beijerland.

Van 1998 tot 2014 was Mary lid van de gemeenteraad in Dordrecht. Als gemeenteraadslid sprong zij vaak in de bres voor de mensen in de Dordtse samenleving die (door omstandigheden) kopje onder dreigden te gaan.
In dezelfde tijd tot heden runt zij als ZZP-er haar eigen bedrijf: MARY RUISCH, Intervisie/ supervisie, coaching en teambegeleiding. Zij was onder anderen een jaar lang Interim Manager bij Blijf van m’n Lijf Dordrecht.

Mary is een persoonlijkheid; sportief, geinteresseerd en inspirerend. Zij is altijd in voor nieuwe dingen. Zij is een voorbeeld van een leven lang leren.
Naast al deze serieuze zaken heeft zij gelukkig ook gevoel voor humor en ze houdt van een feestje!

Een echte Dochter van Dordrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *