Druk bezochte feestelijke start van het ‘Jaar van de Vrouw’

Het ‘Jaar van de Vrouw’ en het Project Dochters van Dordrecht trok zaterdagmiddag 26 januari 2019 bijzonder grote belangstelling. Er werd getoast op het nieuwe jaar door zowel de vele vrouwen die waren gekomen, maar zeker ook door de aanwezige mannen.

De Nieuwjaarsborrel was in DOOR, het voormalige Belastingkantoor wat tegenwoordig een bloeiende creatieve broedplaats is.

In 2019 staat de vrouw centraal met talloze activiteiten.

De achtergrond van het ‘Jaar van de Vrouw’ en het Project Dochters van Dordrecht is dat vrouwen hun volwaardige plek in het collectief geheugen van de stad krijgen en niet worden vergeten. Ook is het in 2019 100 jaar geleden van vrouwen kiesrecht kregen.

Namens het Platform Vrouwen Kunnen Alles heette Kitty Kruger iedereen van harte welkom. Zij memoreerde aan het feit dat 100 jaar geleden vrouwen kiesrecht kregen. Ook bracht zij onder de aandacht de activiteiten van Brood en Rozen met vrouwen die in de jaren zestig-zeventig de positie van vrouwen gingen verbeteren. Kitty had dan ook voor een aantal sprekers een roos en een broodje als geschenk.

Jacqueline van der Bergh gaf alvast een klein doorkijkje naar wat Dordrecht kan verwachten rond de Dochters van Dordrecht. Te starten op Valentijnsdag 14 februari met een ludieke actie. Ook is er dan in de Open Hofkerk in Sterrenburg een inloopochtend voor vrouwen.

In het weekend van 8-10 maart barsten de activiteiten los:

Vrijdag 8 maart op diverse locaties zijn er bijeenkomst, o.v. ook in The Movies, met film, discussie en dans. ’s Avonds is er in Bibelot Dochters van Dordrecht concert met Marian Noble en Dochter, in de Power Stage.

Zaterdag 9 maart is er in de Centrale Bibliotheek een speciaal programma over dat Dordrecht de eerste echte bibliotheek had van Nederland, en een eerste bibliothecaresse. Schrijfster Saskia Lensink vertelt hierover een boeiend verhaal.

Zondag 10 maart komt er een speciale voorstelling in het Energiehuis ‘De Tranen van Maria’ over het verdriet en de kracht van vrouwen. Gebaseerd op het Stabat Mater van Pergolesi. Vrouwen van de Buitenwacht, en van de Soroptimisten (Vluchtelingenwerk) doen mee met deze voorstelling. Het wordt een mix van muziek, zang, dans en toneel. Ook 1 of 2 Dochters van Dordrecht spelen een rol in deze voorstelling.

Op 4 mei worden Dordtse vrouwen uit de oorlog herdacht. Ook is er in Kunstmin de Na De Dam voorstelling, speciaal over vrouwen.

Klik hier voor het activiteitenoverzicht (wat tot nu toe bekend is).

Namens Platform van Kerken vertelde Elly van Wenum over de rol van vrouwen in de religie en de kerk. De vrouw heeft altijd een moeizame verhouding tot de kerk en religie. Eva krijgt de schuld van de val uit het Paradijs door te eten van de appel. Maar er zijn ook hele mooie verhalen, ook in de Bijbel, over vrouwen. Zo is er sinds 2016 een speciale Vrouwenbijbel verschenen.

Saskia Lensink vertelde over het boek ‘Dochters van Dordrecht’ waaraan zij werkt en dat in oktober wordt gepresenteerd. Zij had boeiende verhalen over de Dordtse sopraan die internationale bekendheid genoot in de 19e eeuw: Wilhelmina Gips. Haar geboortehuis staat aan de Vest. Op dat huis staat geen eens een bordje dat dit het geboortehuis is van Wilhelmina Gips. Dat is een actie die Dochters van Dordrecht gaat oppakken. Saskia is ook geboeid geraakt door het verhaal over Willemina Waltman (19e eeuw). Zij was vroedvrouw (alleenstaand met kinderen, wat uitzonderlijk was in die tijd) in de armste wijken van Dordrecht.

Ilse van Donkelaar van Stichting Voorlezen las voor uit het werk van de eerste vrouwelijke ereburger van Dordrecht, Top Naeff. Als schrijfster was zij rond 1900 de grondlegster van het meisjesboek in Nederland. Top Naeff was de eerste vrouw die ereburger werd van Dordrecht.

Margreet Lefeber las 2 gedichten voor van Margretha van Godewijck (1625-1677). Margretha was een hoog begaafde Dordtse vrouw, die les kreeg van haar vader, leraar aan de Latijnse school aan de Nieuwstraat (nu de plek van De Movies).

Vrouwen kunnen nog altijd worden genomineerd voor een Dochter van Dordrecht via info@vrouwenvandordrecht.nl

Op de website van Vrouwen van Dordrecht kun je de inmiddels genomineerde vrouwen en hun verhalen bekijken.

In AD De Dordtenaar van 26 januari 2019 lieten Kitty Kruger (GroenLinks), Irene Koene (Gewoon Dordt) en Jacqueline van den Bergh (ex-raadslid PvdA) nog weten dat er meer vrouwelijke straatnamen moeten komen. Platform Vrouwen Kunnen Alles heeft in december 2018 een brief geschreven aan college, Straatnamencommissie en gemeenteraad over meer vrouwelijke straatnamen. Binnenkort komt er een lijst met namen van Dordtse Dochters voor straatnamen.

Het jaar van de Dochters van Dordrecht (2019) werd vooraf gegaan door het jaar van de vier zonen van Dordrecht. In 2020 draait het om 800 jaar stadsrechten. Oud-wethouder Gerda Bosdriesz legde uit dat in de Grondwet van 1848 voor het eerst regels kwamen om een parlement te kiezen, maar dat pas in 1918 en 1919 de vrouwen in parlement en gemeenteraden gingen meespreken. Suze Groeneweg (uit Dordrecht) werd het eerste vrouwelijke kamerlid in 1918.

Francina Kramer Mampeay (SDAP) werd de eerste vrouw die in de gemeenteraad van Dordrecht kwam, in 1919. Mevrouw Smit-Pieters was de eerste vrouwelijke wethouder in 1935. Gerda Bosdriesz vertelde dat het aantal Dordtse vrouwelijke wethouders nog maar 8 is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *