Historische en vrolijke overdracht van Zonen naar Dochters

Het Jaar van de Vier Zonen van Dordrecht is vrijdagmorgen 28 december 2018 op het Groothoofd om 11 uur officieel overgedragen aan het Jaar van de Dochters van Dordrecht. Op een ludieke wijze gaf Hans Berrevoets (Zonen)  een ooi (vrouwelijk schaap) met roze sjaal aan Jacqueline van den Bergh (Dochters). Te midden van belangstellenden en het Platform Vrouwen Kunnen Alles, dat de Dochters van Dordrecht coordineert.

De overdracht vond plaats bij de Groothoofdspoort, onder het waakzame oog van de Maeght van Dordrecht. De voorpoort in Lodewijk XV stijl aan de rivierzijde dateert uit de 18de eeuw en verving een oudere voorpoort. De maagd is gezeten in een tuin met een omheining – die enerzijds haar ongehuwde staat symboliseert – maar anderzijds verwijst naar de onneembaarheid van de stad Dordrecht, omdat de stad is omgeven door water. In haar ene hand heeft zij het wapen van Dordrecht en in de andere hand een palmtak, die de vrede symboliseert. Rondom haar zijn wapens van Nederlandse steden afgebeeld, die in relatie met Dordrecht stonden.

Jacqueline van den Bergh vertelde over het Project Dochters van Dordrecht en dat vrouwen veel te onderbelicht zijn in de geschiedenis. Dochters moeten zichtbaar worden. Karin Lambrechts vindt dat er nog te weinig vrouwen acteren in de politiek. Kitty Kruger vertelde over het Platform Vrouwen Kunnen Alles en over 100 jaar Vrouwen kiesrecht. Saskia Lensink zei bezig te zijn met haar boek over Dochters van Dordrecht en Jannie Bozuwa was blij erbij te kunnen zijn en dat er zoveel aandacht was voor de Dochters..

Esther de Beun droeg een gedicht op aan de Zonen en Dochters van Dordrecht.

2019 Wordt het Jaar van de Vrouw in Dordrecht. Het Platvorm Vrouwen Kunnen Alles is coordinator van het Project Dochters van Dordrecht. In 2019 is het 100 jaar geleden dat vrouwen actief stemrecht kregen. Het hele jaar 2019 zullen er activiteiten zijn over vrouwen of over thema’s die verbonden zijn met vrouwen. 

Er zijn al veel vrouwen genomineerd voor Dochter van Dordrecht. Nog steeds kunnen vrouwen worden genomineerd:

  • Vrouwen met binding aan Dordrecht
  • Vrouwen met speciale inzet en maatschappelijke betekenis voor Dordrecht
  • Vrouwen waar omheen een verhaal is te vertellen
  • Vrouwen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van vrouwen door de eeuwen heen
  • Mail naar: info@dochtersvandordrecht.nl

Zaterdagmiddag 26 januari 2019 is er ‘Het Jaar van de Vrouw Event’, van 16 tot 18 uur, bij DOOR (het voormalige belastingkantoor aan de Spuiboulevard). Dan wordt het Project Dochters van Dordrecht vrolijk het nieuwe jaar ingeluid. Planning en genomineerde vrouwen worden onder de aandacht gebracht. Iedereen is van harte welkom. 

Jannie Bozuwa met de ooi

Foto’s: Wim van der Pol

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *