4 Zonen van Dordrecht dragen stokje over aan de Dochters van Dordrecht

Het jaar van de 4 Zonen van Dordrecht loopt af. In 2019 start het Jaar van de Vrouw, met daarin het Project Dochters van Dordrecht.

Deze overdracht wordt feestelijk gevierd. Iedereen is van harte welkom.

VRIJDAG 28 DECEMBER 2018. Om 11 uur. Op het Groothoofd/Groothoofdpoort wordt op een symbolische en creatieve wijze het stokje doorgegeven aan de Dochters van Dordrecht.

In 2016 was de eerste bijeenkomst in het Stadhuis van Dordrecht om illustrator Otto Dicke, dichter C.Buddingh’, verzetsman Aart Alblas en componist Kors Monster aandacht te geven als de vier zonen wanneer zij in 2018 precies honderd jaar geleden werden geboren.

,,We zijn aangenaam verrast geweest door alle activiteiten, die zijn losgekomen rond de herinneringen aan de vier zonen van Dordrecht”, aldus de initiatiefnemers Bart van Aanholt en Hans Berrevoets. Alle activiteiten zijn terug te zien op de website van het VVV : www.vvvdordrecht.nl/zonen . Enkele activiteiten rond de zonen lopen nog in 2019 door, maar op 27 december is het precies honderd jaar geleden dat de laatste van de vier zonen, Kors Monster, werd geboren.

De twee initiatiefnemers vinden daarom vrijdag 28 december precies het juiste moment om de overgang van zonen naar Dochters van Dordrecht te markeren. Bart van Aanholt en Hans Berrevoets hopen dat 2019 als jaar van de Dochters van Dordrecht nog meer kan losmaken in de stad. ,,De aandacht past bij honderd jaar vrouwenkiesrecht en hoort bij de toekomst van Dordrecht als kleurrijke wereldstad. Via zonen en dochters zijn we zo ook op weg naar een stadsbreed programma in 2020 rond de mijlpaal achthonderd jaar stadsrechten.”

De overdracht van zonen naar dochters op vrijdag 28 december zal op een historische en symbolische plaats zijn: Het Groothoofd voor de Groothoofdspoort. Het beeldbepalende monument op het kruispunt van de drie rivieren was vroeger de hoofdpoort van de oudste stad van Holland waar veel geschiedenis is geschreven. Het ontstaan van de bijnaam van Dordtenaren, Schapenkoppen, hoort ook bij het hoofdpoort van de stad.
Hoogwaardigheids bekleders kwamen door alle eeuwen heen via de Groothoofdspoort Dordrecht binnen.

De vier beroemde zonen horen bij het DNA van Dordrecht. Het is de opzet dat in 2019 namen van dochters een duidelijke plaats gaan innemen in het collectief geheugen van de Dordtenaren.

Het platform Vrouwen kunnen Alles jaagt Dochters van Dordrecht aan: ,,Wij willen gedurende het jaar 2019 hulde brengen aan de Dochters van Dordrecht. Vrouwen – met binding aan Dordrecht – worden in het zonnetje gezet. Door de eeuwen heen zijn vrouwen tamelijk onzichtbaar gebleven, terwijl hun inzet en werkzaamheden wel degelijk de moeite waard zijn om gezien te worden. Als stad kiezen en vieren wij onze Dochters. Het hele jaar zijn er dan ook activiteiten en projecten rondom deze Dochters van Dordrecht.”

De vier zonen van Dordrecht zijn op allerlei manieren in de openbare ruimte van de stad vernoemd, alhoewel er nog een verzoek aan de gemeenteraad ligt om geheim agent Aart Alblas nog in het centrum van de stad te eren. De laatste tien jaar zijn drie vrouwen met een pad of straat vernoemd: Charlotte van Praag, Top Naeff en Wijnie Jabaaij. Dochters van Dordrecht over geheel 2019 levert zeker inspiratie op om nog meer namen een vaste herinneringsplek in Dordrecht te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *