Cornelis de Wittplaats voor even Maria van Berckelplaats

Zondagmiddag 4 november 2018 werd er een kleine ludieke actie gehouden voor meer vrouwelijke straatnamen in Dordrecht. Door het Platform Vrouwen Kunnen Alles in het kader van het project Dochters van Dordrecht. Met de actie ‘Meer Vrouw op Straat’.

We verzamelden rond 13 uur op de Cornelis de Wittplaats, tegenover de Remonstrantsekerk in de Cornelis de Wittstraat. Voor even werd deze plaats omgedoopt tot Maria van Berckelplaats.
Leden van Platform Vrouwen Kunnen Alles – Kitty Kruger, Nelleke de Smoker, Karin Lambrechts, Jacqueline van den Bergh en Esther de Beun – onthulden het bordje: MARIA VAN BERCKELPLAATS.

Maria van Berckel was de vrouw van Cornelis de Witt. Zij verving hem regelmatig als hij op reis was of gevangen zat. Zij was een pittige dame, met verstand van zaken. Het was niet gebruikelijk in die tijd dat vrouwen openbare functies bekleedden. Maria van Berckel is genomineerd voor een Dochter van Dordrecht.

Saskia Lensink (schrijfster van het Boek Dochters van Dordrecht) vertelde uitgebreid over Maria van Berckel en haar tijd.

Meer informatie over Maria van Berckel bij wikipedia.

Bekijk ook het filmpje van Kitty Kruger: Saskia Lensink over Maria van Berckel

Een namenlijst – met Dochters van Dordrecht – wordt aangeboden aan gemeenteraad, college en griffie. Met de opdracht om meer straten te vernoemen naar deze vrouwen. De gemeente wil namelijk duizenden extra woningen bouwen, in nieuwe straten, die ook vernoemd kunnen worden naar Dochters van Dordrecht. Dit is een van de initiatieven die aangedragen zijn voor het Project Dochters van Dordrecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *