Annemieke Ooyen-van Wijngaarden, maker Vlindermonument

Annemieke omschrijft zichzelf op LinkedIn als zorg professional, netwerker, dichter en sparringpartner in brainstormsessies. Ik ontmoette haar in de loop van 2018 op Essenhof, wegens het Vlindermonument dat symbool staat voor levenloos geboren kindjes. Daarom nomineer ik haar graag voor “Dochter van Dordrecht.”

Annemieke sprak tijdens de opening Vlindermonument in oktober 2017: “Nu is er eindelijk een tastbare plek, waar al die moeders naartoe kunnen, waar we even kunnen zitten om stil te staan bij onze vlinderkindjes.”

Het was een lang gekoesterde wens na verlies van haar tweeling na 20 weken zwangerschap, ruim 20 jaar eerder. Het monument werd gerealiseerd door sponsering van D&O, waarmee Annemieke via de Dordtse vrouwengroep No Limits No labels mee in aanraking kwam.

Uitvaartonderneming D&O bestond in 2017 150 jaar en zocht nog iets van maatschappelijk belang om te steunen. Het idee van een monument voor levenloos geboren kindjes paste daar heel goed bij. Daarom werd op de gevel van D&O (Nassauweg) een monument gerealiseerd dat bestaat uit een hele reeks gekleurde vlindertjes op de muur, met daarvoor een monument met een gedicht van Annemieke en haar twee vlinderkindjes. De plek is ingericht met bankjes en ter beschutting is er een hoge haag geplaatst.

Ook organiseert Annemieke in samenwerking met D&O al enige jaren een samenkomst op Wereldlichtjesdag. Elke tweede zondag in december is het de dag van het overleden kind. Op deze dag steken mensen om 19:00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het is een universeel gedeeld lichtpuntje om je te realiseren dat je niet alleen bent met je verdriet van het verlies van een kind. Het helpt om op dit moment samen te kunnen zijn met lotgenoten.

Omdat het vlindermonument een algemeen gedenkmonument is, zonder namen, kwam ik als teamleider van Essenhof met Annemieke in gesprek en filosofeerden we over een aansluiting van haar monument op het nieuwe kinderhof op Essenhof. Zeker nu het sinds 3 februari 2019 met terugwerkende kracht mogelijk is om levenloos geboren kinderen te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo kunnen deze kinderen met naam bijgeschreven worden en blijven dan zichtbaar voor ouders. Hierbij kan ook een behoefte ontstaan om wel een naamaanduiding aan te laten brengen op een plek die daarvoor ingericht is, zoals een kinderhof.

Essenhof betrekt Annemieke in een plan om nieuwe keuzes te kunnen maken om te herdenken, naast een begrafenis of crematie.

Genomineerd door M. (Mieke) Verkuil, Teamleider Essenhof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *