Hesseline (Lientje) de Jong, onderduikmeisje, eindelijk teruggevonden na desperate zoektocht

Eduard Spiero was wanhopig. De oorlog was voorbij, en de Duitsers hadden al zijn familieleden, eigen en aangetrouwd, verdelgd, op twee kinderen na. Lientje de Jong, de dochter van zijn zus Catharina, moest nog in leven zijn, maar waar? Spiero verbleef en werkte al jaren in Londen, op het Nederlandse Ministerie van Oorlog, en wist volstrekt niets over haar verblijfplaats. Netzomin als over Benjamin, het jonge zoontje van zijn broer Emanuel. Die bevond zich ergens in Limburg, maar opnieuw: waar? Benjamin was nog zo jong in 1945, zeven jaar, dat hij zich niets zou kunnen herinneren van zijn familieleden, veronderstelde Spiero. Hij besloot zich daarom te concentreren op Lientje, die iets ouder was, twaalf jaar. Hij was haar oom. Misschien kon hij haar ergens mee helpen. Hij móest haar zien te vinden. Zo begon Eduard Spiero een desperate zoektocht, brieven schrijvend naar Holland – eerst en vooral naar het Dordtse politiekorps, want in Dordrecht, zo had hij vernomen, zou zij misschien zijn ondergedoken. Het is verwonderlijk: al deze ontroerende correspondentie is bewaard gebleven, in het Dordtse stadsarchief. Daardoor kan zij hier, op hoofdlijnen, worden weergegeven.

De speurtocht lijkt te stokken, maar plotsklaps schrijft ene weduwe Roza Spiero-de Léon, wonend aan de Haagse Paul Gabriëlstraat 166, een brief aan het hoofdbureau van de Dordtse politie. Zij is blijkbaar te hulp geroepen door de Haagse politie, en komt met voortreffelijk nieuws: Lientje leeft. Hesseline is haar nichtje, laat ze op 12 december weten, en zou ze het adres van haar zwager in Londen alstublieft kunnen krijgen, dan kan ze hem “de noodige inlichtingen” verstrekken. Lientje, verklapt ze alvast, “is gezond en wel” bij de familie Van Es aan de Bilderdijkstraat 10 in Dordrecht, “waar ze prima verzorgd wordt en voorlopig blijft.”

(Lees het hele verhaal op Stolpersteine Dordrecht + foto) 

Genomineerd door Hans Berrevoets

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *