Margreet Huisman – ‘Moeder van de Dordtse keramiek wereld’

Margreet Huisman wordt soms de moeder van de Dordtse keramiek wereld genoemd. Ze werd bijna vijftig jaar geleden actief met het vormgeven van klei en toonde zich vanaf het begin een betrokken en actieve ambassadeur van deze kunstvorm.

Ook landelijk geniet zij bekendheid, zo blijkt uit exposities en projecten.

Margreet werkt nog steeds in haar atelier dat nu aan het Streegoversloot is gevestigd.

Geheel in de stijl van de naam Schapenkoppen, die Dordtenaren vanaf 1919 gebruiken, maakt zij een ooi en ram op verzoek.

Een belangrijke plaats in haar werk wordt ingenomen door Het Varken. De reden: “een pottenbakker en een varken houden allebei … van modder” of “ik houd van varkens maar ik kan ze niet houden dus moet ik ze maken”. Kortom varkens lopen als een roden draad door haar hele werk. Zo zijn er biggen en zeugen, feestvarkens, mestvarkens, varkensstapels, spaarvarkens, mazzelpigs, ijdele varkens en huisvarkens.

Lees meer op haar website: Atelier Kunstmest van Margreet Huisman

Voorgedragen door Hans Berrevoets

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *