Bep van Houwelingen, gemeenteraadslid voor PPR/CPN/PSP; werd een groot begrip in de NIVON-wereld (overleden op 86-jarige leeftijd)

Bep van Houwelingen (PPR) in het midden tijdens een discussiebijeenkomst van de Vrouwenraad (DGJO-gebouw)
Foto Regionaal Archief Dordrecht

Bep van Houwelingen was in de periode 1982-1990 gemeenteraadslid voor de combinatie PPR/CPN/PSP in Dordrecht, de voorganger van GroenLinks (1991). Ze was ook voor haar raadswerk jarenlang secretaris van wat het actiecentrum van de PPR heette.

Na de provinciale statenverkiezingen van 1981 nodigde zij de besturen van PSP en CPN schriftelijk uit om over samenwerking te gaan praten voor de raadsverkiezingen van 1982. Deze bundeling van krachten leverde drie raadszetels op. Vier jaar eerder hadden de partijen, die zelfstandig meededen, alle drie net geen zetel veroverd. Via de landelijke organisatie van PPR-vrouwen ijverde Bep jarenlang voor de bundeling van progressieve krachten.

In de jaren negentig van de vorige eeuw ging zij zich ook inzetten voor het NIVON-werk en in bijzonder de Kleine Rug. Bep werd met haar man Piet een groot begrip in de NIVON-wereld en daarbuiten voor diegenen die de Kleine Rug (NIVON-huis in Dordrecht) wilden bezoeken.

Enkele jaren geleden werd Bep voor haar inzet Koninklijk onderscheiden.

Genomineerd door Hans Berrevoets


Bep van Houwelingen is op 86-jarige leeftijd overleden. Dit heeft haar familie bekend gemaakt (24 mei 2020).

Bep van Houwelingen zette zich jarenlang in voor de politiek en de natuur.In de Dordtse politiek was ze actief binnen de combinatie PPR/CPN/PSP , de voorloper van Groen Links. Was gemeenteraadslid voor deze combinatie tussen 1982-1990 en via de landelijke organisatie van PPR-vrouwen zette zij zich jarenlang in voor het samenvoegen van progressieve krachten. Gemeenteraadsverkiezingen van mei 1982. Bep van Houwlingen PPR deelt affiches uit in de Bloemenbuurt. (Foto Beeldbank RAD) De natuur had een speciale plek in haar hart, ze wandelde veel in de Biesbosch. Ze was ze 40 jaar huiswacht van o.a. De Kleine Rug. Bep en haar man Piet waren waardevolle leden binnen de NIVON. In 2017 werd ze benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau, ze ontving de onderscheiding naar aanleiding van 30 jaar actief binnen de politiek in Dordrecht en haar inzet voor NIVON binnen de Drechtsteden.

Lees hier Artikel op website AD/De Dordtenaar van 24 mei 2020 door Peter Koster

1 gedachte op “Bep van Houwelingen, gemeenteraadslid voor PPR/CPN/PSP; werd een groot begrip in de NIVON-wereld (overleden op 86-jarige leeftijd)”

  1. Pingback: Bep van Houwelingen op 86 jarige leeftijd overleden. – Vrouwen kunnen Alles

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *