Ewaldina Cornelia Pijzel, oprichtster Kinderbewaarplaats en Kinderziekenhuis

Foto Regionaal Archief Dordrecht

Ewaldina Cornelia Pijzel (Dordrecht 1842 – 1927) is dochter van een predikant. Zij geldt als oprichtster Kinderbewaarplaats en Kinderziekenhuis. Ook haar zus en andere dames uit Dordt zetten zich in, zo heet dat. De Kinderbewaarplaats is wellicht de oudste of een van de oudste van het land geweest aan de Voorstraat.

In de Dordrechtsche Courant van 19/20 maart 1876 werd de opening van een Kinderbewaarplaats aangekondigd. Daarmee werd het idee van enkele Dordtse dames, om een kleine kinderbewaarplaats te stichten, werkelijkheid.

Deze bewaarplaats was bedoeld voor opvang voor kinderen die overdag niet bij hun ouders konden blijven. Onder hen waren veel kinderen van weduwen en weduwnaars die overdag aan het werk moesten.

Doordat de dames Pijzel, Maas en Hoyer voortvarend te werk gingen en veel energie staken in fondswerving lukte het een professionele organisatie op te zetten. Professioneel wilde zeggen dat er een directrice werd aangesteld. Zij voldeed aan alle eisen die het bestuur had geformuleerd: ‘Eene weduwe uit den fatsoenlijken burgerstand, geen andere kinderen ten hare lasten hebbende dan ééne dochter, die dienst zou kunnen doen als loopmeisje of helpster.’ Daarmee had het bestuur twee vliegen in één klap: een directrice en een goedkope hulp.

Genomineerd door Hans Berrevoets

Kinderziekenhuis aan de Ferdinand Bolsingel (Foto Regionaal Archief Dordrecht)

Lees meer over het Kinderziekenhuis (website In de Buurt Dordrecht)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *