Johanna Heilina van Gijn-Roodenburg, initiatiefnemer van de eerste Dordtse Huishoud- en Industrieschool

Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Johanna Heilina van Gijn-Roodenburg en haar echtgenoot Simon Marius Hugo van Gijn namen het initiatief om aan het Steegoversloot 42/44 de eerste Dordtse Huishoud- en Industrieschool te vestigen. 

Het idee voor de oprichting van zo’n school zou zijn ontstaan toen het echtpaar zijn zilveren huwelijk vierde op 12 juni 1897. De sociale bewogenheid van de Van Gijns was groot, net als hun liefde voor Dordrecht.

De grootste wens van mevrouw van Gijn was meisjes een algemene ontwikkeling te geven en een praktische vorming te bieden door een Huishoud- en Industrieschool te stichten.

In de zomer van 1900 bezocht Johanna Heilina van Gijn-Roodenburg, ter orientatie, met enige andere dames enkele huishoud- en industrischolen in Nederland. Na terugkomst gingen zij voortvarend aan de slag met de oprichting van een dergelijk instituut in Dordrecht. Gekozen werd voor het monumentale pand ‘Doelesteyn’ aan het Steegoversloot.

Er kwam een oprichtingscomité, onder voorzitterschap van mevrouw van Gijn. Op 1 januari 1901 werd een vereniging opgericht met als bestuursleden o.a. mevrouw Blussé van Oud-Alblas-Crena de Jongh als presidente, mejuffrouw Reus als penningmeester, de heer van den Steenhoven als secretaris, en mevrouw van Gijn als een van de leden. Het bestuur benoemde mevrouw van Gijn als ere-presidente, een functie die zij tot aan haar overlijden op 5 februari 1925 vervulde.

Statuten werden opgemaakt en vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 17 april 1901.

(Tekst uit: ‘Doelesteyn, een eeuw beroepsonderwijs aan de Steegoversloot in Dordrecht’ en Divers Dordrecht, het hoofdstukje over ‘Ambacht en huishoudonderwijs in Dordrecht’)

Genomineerd door Geesken Bloemendal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *