José Ylstra-Nicolaï | beeldend kunstenares, fotografe, feministe

José te midden van haar uitgebreide archief

José Ylstra-Nicolaï (Geboren Sumatra, 4 augustus 1934)

José is dochter van een Armeense moeder en een Nederlandse vader. Ze groeide op op Sumatra en woont sinds 1946 in Nederland.

In 1950 kwam ze in Dordrecht wonen. In Indië had ze enige jaren de hbs gevolgd, eenmaal in Dordrecht bezocht ze de mulo aan de Groenendijk.

José ontdekte al vroeg dat ze talent had voor tekenen. In Teekengenootschap Pictura kreeg ze tekenles van tekenaar Otto Dicke. Ze volgde ook cursussen aan de Rietveldacademie. In die tijd leerde ze beeldend kunstenaar Bouke Ylstra kennen, met wie ze trouwde en drie kinderen kreeg: Jessica, geboren in 1956, Gamila (geb. 1958) en Mattias (geb. 1959).

José had vanaf 1970 nauwe contacten met de Dolle Mina’s in Amsterdam en was betrokken bij de oprichting van de Dordtse afdeling van de Dolle Mina’s. Ze zag het als haar taak om informatie over uiteenlopende feministische onderwerpen (abortus, seksualiteit, arbeid, onderwijs) te verzamelen bij feministische bijeenkomsten elders in het land en die te verspreiden onder Dordtse vrouwen.

Later zette ze zich ook in voor het vrouwenhuis Brood en Rozen. Over de Tweede Feministische Golf in Dordrecht heeft zij in de loop der jaren een uitgebreid archief aangelegd.

Genomineerd door Saskia Lensink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *