Nel Heidenreich – Gymlerares, prominent lid van de Sportraad, medeoprichter CCGD

Nel (Pietronella Aafje) Heidenreich werd geboren op 13 juli 1916 in Dordrecht. Al vanaf haar jonge jaren ging zij mee met haar vader Eduard Heidenreich naar gymnastiekvereniging Sparta om hem daar te assisteren.

Vanaf haar 16e jaar heeft zij gymles gegeven bij deze vereniging. Zij gaf na de oorlog ook les bij gymnastiekverenigingen in ’s Gravendeel, Sliedrecht en Leerdam.

Haar moeder stierf in 1953. Nel bleef bij haar vader wonen en is nooit getrouwd. Zij hadden samen een sigarenwinkel. Eerst aan de Goeverneurstraat en later op de Vrieseweg. In de avonduren werd er gymles gegeven.

Menige Dordtenaar heeft gymles van haar gehad. Nel was in de zestiger jaren een van de medeoprichters van de CCGD, Contact Commissie Gymnastiek Dordrecht waarin toen 8 gymnastiekverenigingen een vuist maakten tegen de hoge zaalhuur in de gemeente.

Later was zij ook prominent lid van de Sportraad. Zij heeft tot hoge leeftijd bij Sparta lesgegeven en na die tijd nog vele jaren “bejaardengym” gegeven in wijkcentra.

Op 8 januari 2018 is zij in het Parkhuis overleden.

Genomineerd door Judith Isarin, archivaris van Gymnastiekvereniging Sparta 

(Afbeelding is een foto van een schilderij van haar gemaakt in de jaren 80 van de vorige eeuw. Ze was er zelf erg trots op! De maker van het schilderij was Arie Jeller. Schilderij is in bezit van Judith.)

1 gedachte op “Nel Heidenreich – Gymlerares, prominent lid van de Sportraad, medeoprichter CCGD”

  1. Joke van Zanten

    Super, dat Nel Heidenreich in dit rijtje prominente Dordtenaren staat.
    Judith Isarin, ik ben blij dat jij de nalatenschap en dus ook de naam ‘Nel Heidenreich’ levend houdt. Dank daarvoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *