Ank Ten Bosch-Stumpel – feministe, rood van haar en hart; initiatiefneemster eerste Speelstraat van Nederland

Ank Ten Bosch (1920-2017), geboren Joanna Magdalena Maria Stumpel (Dordrecht 22 augustus1920 – Warnsveld 3 november 2017), was de tweede van zeven dochters en drie zonen van Lambert Stumpel en Josephina van den Berg van kantoorboekhandel Stumpel.

Ank, klein, rank, roodharig, gymnasiast, had een voorliefde voor taal en kon goed declameren. Zij werd apothekersassistente. In de oorlog verzorgde zij Engelse krijgsgevangenen in het ziekenhuis. De zoon van een gestorven vliegenier hield gedurende haar hele leven contact; hij bleef haar altijd dankbaar voor de brief waarin zij de laatste momenten van zijn vader beschreven had.

In 1954 trouwde zij met artiest Lou Ten Bosch (Overschie 21 mei1923 – Warnsveld 5 januari 2018). Ank speelde mee in De Pepper, het fameuze cabaret van Teekengenootschap Pictura met oa Lou, Otto Dicke, Antoon Winkel, Philip Kouwen, Leo Marchand, Do van Stek, Henk van Duynen, Maria Stumpel, Ameliet Ten Bosch (zuster van Lou). Ank en Lou betrokken een pakhuisje in Schuitenmakersstraat 16 en kregen er vijf kinderen.

In 1961 verhuisden zij naar een groter en monumentaal pand in Hoge Nieuwstraat 55. Ank was hier de initiatiefneemster van de allereerste Speelstraat van Nederland o.a. door een happening met jonge provo’s (ca 1970). Op de hoek Hoge Nieuwstraat / Venloostraat is nog steeds Oranjevrijstraat te lezen.

Ank was feministe in hart en nieren en actief betrokken bij Vrouwenhuis Brood & Rozen. Met haar scherpe geest, sociale bewogenheid (PVDA), luisterend oor en ruimhartigheid heeft zij voor veel vrouwen heel veel betekend. De Dordtse dichter Jan Eijkelboom noemde haar ooit ‘de kleinste reus van Dordrecht’.

In 1984 vertrok zij met Lou, haar zussen Jos en Maria en andere Dordtenaren naar Warnsveld, waar zij tot aan haar dood in een door henzelf opgerichte woongroep voor ouderen zou blijven wonen.

Voorgedragen door Maricée (Lid Stadsvogelwerkgroep Avifauna Groningen, Stadsvogeladviseur voor Vogelbescherming Nederland) en Geerten Ten Bosch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *