Lezingen vrouwelijke componisten uit onze tijd

Voorjaar 2020
Na de enthousiast ontvangen najaarslezingen over vrouwelijke componisten door de eeuwen heen, brengt muziekhistorisch bureau MUSICA DOCET een vervolg met vooraanstaande toondichteressen uit onze tijd.

De lezingen worden gegeven in de Europazaal, Baptistengemeente, Vrieseweg 64 te Dordrecht. Dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur.

Gedurende de 20e eeuw krijgt de emancipatie van vrouwen steeds meer vorm, zowel politiek als sociaal. Op muzikaal-artistiek gebied gaat dit proces aanvankelijk nog langzaam met maar mondjesmaat aandacht voor composities door vrouwen.

Na de Tweede Wereldoorlog komt een en ander in een stroomversnelling en laten steeds meer vrouwelijke componisten van zich horen. In een drietal lezingen aandacht voor een aantal van de belangrijkste componisten uit de 20e eeuw, waaronder werken van land- en tijdgenoten.

Lezing 1 ‘ROND HENRIËTTE BOSMANS’| dinsdag 11 februari 2020
Meesterwerken uit Nederland en Frankrijk

De componiste Henriëtte Bosmans geldt als een van de belangrijkste Nederlandse toondichters uit de 20e eeuw. Toch is ook zij, zoals veel van haar vrouwelijke collega’s, in de marge van de muziekgeschiedenis terecht gekomen. Deze lezing wil haar werk en haar positie in het Nederlandse muziekleven weer centraal stellen. Tevens zal aandacht worden besteed aan drie vooraanstaande Franse collega’s, Lili en Nadia Boulanger en Germaine Tailleferre.

Lezing 2 ‘ROND SOFIA GOEBAIDOELINA’ | dinsdag 18 februari 2020
Meesterwerken uit Oost-Europa
Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989, ontdekte het Westen verborgen gebleven componisten uit Oost-Europa. De meest opvallende was en is Sofia Goebaidoelina uit de Tataarse Republiek. Haar muziek heeft een grote zeggingskracht en raakt de luisteraar dankzij een sterk eigen karakter en bijzondere spiritualiteit. In deze lezing ook aandacht voor de Poolse componiste Grazyna Bacewicz en voor Franghiz Ali-Zadeh uit Azerbeidzjan.

Lezing 3 ‘TIJDGENOTEN’ | dinsdag 3 maart 2020
Een bloemlezing
In vergelijking met vorige eeuwen zijn er vandaag de dag talloze vrouwen van overal die de wereld verrijken met muzikale composities. Sterker nog, er lijkt een explosie van creativiteit plaats te vinden. Steeds meer werken van vrouwelijke componisten worden uitgegeven en op vele podia uitgevoerd. In deze lezing zal een gevarieerde bloemlezing te horen zijn uit het werk van onze tijdgenoten waardoor we een indruk kunnen krijgen van de huidige stand van zaken.

20 euro per lezing

(Informatie en foto’s van Musica Docet)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *