Hanneken van Dordt – reuzin van Dordrecht

Naar aanleiding van het idee van kunstenaar Gerhard Lentink en het artikel in AD/DE DORDTENAAR van Jaap Bouman ‘Dordt Eigen-Aardig’ is Hanneken van Dordt weer volop in de belangstelling komen te staan. Ze mag met recht een Dochter van Dordrecht genoemd worden.

Al in 2003 maakte Lentink voor een Belgische kunstmanifestatie in De Panne een 7 meter hoog beeld, Christophorus, een legendarische reus die pelgrims over een wijde, gevaarlijke rivier droeg. Toen is het idee geopperd door Hans Spigt (toenmalige wethouder van Cultuur)  om ook in Dordrecht een hoog beeld te plaatsen, bijvoorbeeld op de kop van de Stadswerven. Gedacht werd aan Hanneken van Dordt (de oude Hanneken schijnt een vrouw geweest te zijn).

Stadsreuzin
Hanneken moet een gigantisch beeld geweest zijn, net als er in zoveel andere Europese steden ooit stonden. De reusachtige houten Hanneken stond in Dordrecht op het Bolwerk bij het Groothoofd aan de Merwede en hield hoog boven haar hoofd het stadsvaandel en overzag het drukke scheepvaartverkeer. Zij moet werkelijk heel groot geweest zijn, want op de kaart in het Regionaal Archief Dordrecht is zij niet veel kleiner dan de Groothoofdspoort en een toren naast haar. De toren werd meestal Hanneken van Dordtstoren genoemd. Zelfs de Groothoofdspoort werd in 1588 de ‘poorte bij Hanneken van Dordt’ genoemd.
In 1617 is de Hanneken van Dordtstoren gesloopt. De Groothoofdpoort werd in die tijd ook verbouwd en kreeg aan de waterzijde een beeldhouwwerk, de Maagd van Dordrecht. Misschien is deze stadsmaagd wel de opvolgster van reuzin Hanneken.

Nieuw Beeld van onze Stadsreuzin
Kunstenaar Gerhard Lentink wil met zijn beeld (ca. 22 meter hoog) Hanneken – de reuzin van Dordrecht – weer tot leven wekken en haar plaatsen op de punt van Stadswerven, waar zij ook weer over het water uitkijkt. In haar hand houdt zij een offerschaal, waarmee zij als personificatie van de stad een offer brengt aan het water.

Lees hier het volledige artikel in AD/DE DORDTENAAR van Jaap Bouman ‘DORDT EIGEN-AARDIG’, d.d. 25 september 2019.

 

Nominatie door Jaap Bouman

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *