Herdenking van de Gebroeders de Witt en Maria van Berckel

Organisator Ben Corino (van radioprogramma Studio De Witt) opende om 19.00 uur bij het standbeeld op de Visbrug de herdenking van de politieke moord in Den Haag op Johan en Cornelis de Witt. Johan en Cornelis de Witt waren grote staatsmannen en politiek machtige mannen in de Republiek der Nederlanden. De strijd tussen de Oranjegezinden en de aanhangers van De Witt laaide in 1672 weer op. Dit escaleerde op 20 augustus 1672 toen een uitzinnige menigte de gebroeders vermoordde voor de Gevangenpoort in Den Haag. 

Dit jaar werkten aan de herdenking in Dordrecht mee:

  • Singer-Songwriter Francesco Daniël. Aan het eind van de herdenking bracht hij het lied: ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’, dat voluit werd meegezongen.
  • Columnist-Historicus Henk Mesman. Hij gaf een uitgebreide inkijk in het leven van die tijd. En hoe het tot de moord is gekomen. De gebroeders kregen de schuld van alles wat niet goed ging in die tijd.
  • Schrijfster Saskia Lensink. In haar boek ‘Dochters van Dordrecht’ dat op 8 maart 2020 verschijnt, beschrijft zij vele Dordtse vrouwen (waarvan een aantal Dochters van Dordrecht), die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de stad. Vrouwen zijn te vaak onderbelicht gebleven in de geschiedenis. Zo ook de vrouwen rondom de Gebroeders de Witt, zoals Maria van Berckel (1632-1706), de echtgenote van Cornelis de Witt. Zij stond onder haar tijdgenoten bekend als intelligent, mondig en als iemand met een sterk karakter naar wie geluisterd werd. Ze nam taken van haar man over als hij voor langere tijd van huis was en heeft haar man minstens één keer, maar waarschijnlijk vaker, beïnvloed bij cruciale beslissingen. Vrouwen hadden geen formele positie, konden geen carrière maken. Saskia memoreerde aan het feit dat ook de nabestaanden van de gebroeders slachtoffers waren van de moord. Er wordt doorgaans weinig aandacht besteed aan wat vrouwen als Maria van Berckel, maar bijvoorbeeld ook Johanna van Beveren-de Witt (de oudste zus van de gebroeders, die op het moment van de moord op Johans kinderen paste) moesten doormaken. Saskia noemde ook Anna van den Corput, de moeder van de gebroeders. Zij was weliswaar allang overleden toen haar zoons in 1672 vermoord werden, maar ook zij is iemand die in de geschiedschrijving te weinig genoemd wordt.
    (Maria van Berckel en Anna van den Corput zijn Dochters van Dordrecht. Onder kopje ‘Dochters van Dordrecht’ kun je meer over hen lezen.)
  • Dichter Kees-Jan Visser droeg een mooi gedicht op.
  • Christian Melsen. Hij is voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Witt. Er komt een landelijke Herdenkingsdag kondigde Christian aan.

Ben Corino bedankte na afloop alle belangstellenden en herinnerde eraan dat wethouder Sleeking bij de herdenking in 2019 zou gaan bekijken of de groene wand achter het standbeeld weer hersteld zou kunnen worden. De buurman die daar pal achter woont was ook aanwezig en geeft hiervoor toestemming. Hij heeft binnenkort een gesprek met de gemeente hierover.

Wethouder Sleeking heeft inmiddels laten weten dat die groene wand er kan komen. Binnenkort komt het voorstel naar de gemeenteraad, incl. het opknappen van de Visbrug.

Ben Corino en Singer-Songwriter Francesco Daniel
Dichter Kees-Jan Visser
Christian Melsen, voorzitter Vereniging Vrienden van de Witt
Belangstellenden aan de overkant van het Standbeeld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *