Anna van den Corput, First Lady van Dordrecht, moeder van Johan en Cornelis de Witt

Op 20 augustus 1672 zijn onze stadsgenoten Johan en Cornelis de Witt in Den Haag op beestachtige wijze om het leven gebracht. Beiden bekleedden belangrijke hoge bestuurlijke functies in ons land. Een aantal lieden misgunde hen deze posities en zette het volk op tegen beide heren. Op die fatale warme broeierige zomeravond in augustus werden de broers belaagd door een dronken volksmassa die hen lynchte op de meest gruwelijke wijze. Beide lichamen werden ondersteboven aan een paal gehangen. De grootste oproerkraaiers sneden onderdelen van de lichamen af om deze te verkopen aan een ieder die daar interesse in had. Twee dagen na de lynchpartij werden de verminkte lijken in stilte begraven in de Nieuwe Kerk in Den Haag. In het Haags Historisch Museum herinneren de tong van Johan de Witt en de teen van zijn broer Cornelis aan de lugubere uitverkoop van hun lichaamsdelen. Er is echter altijd twijfel geweest of deze overblijfselen wel echt van de broers zijn. Om deze onzekerheid weg te nemen heeft het Rijksmuseum in Amsterdam opdracht gegeven aan het Nederlands Forensisch Instituut om een DNA onderzoek te doen. Daartoe werd het familiegraf in de Grote Kerk te Dordrecht op 8 juli 2019 geopend. In dit graf liggen naast ander familieleden de ouders van Johan en Cornelis. Vader Jacob de Witt en moeder Anna van de Corput. De forensisch archeologen zijn vooral geïnteresseerd in het gebeente van Anna van de Corput (1599-1645).

Zij hopen daar bruikbaar DNA uit te kunnen halen om dit te kunnen vergelijken met het DNA uit de tong en de teen die tentoongesteld worden in het Haags Historisch Museum. Wie was eigenlijk deze Anna van de Corput? Deze vraag is heel terecht omdat zij beide broers, die veel betekend hebben voor ons land, gebaard heeft. Anna kwam uit een bekend patriciërsgeslacht uit Breda. Anna en haar man Jacob woonden in de Grotekerksbuurt. Waar eens hun huis stond prijkt nu een gevelsteen op nummer 21 met het familiewapen van de familie de Witt en de verwijzing naar de geboorte van Johan. Bij Anna en Jacob kwamen vele bekende mensen over de vloer zoals dichter Jacob Cats, de bekende medicus Johan van Beverwijck en vele anderen. Zij vonden hier een luisterend oor van Jacob en zijn vrouw Anna.

Anna was een intelligente en praktische vrouw gezien het volgende voorval. Isaak Beeckman, rector van de Latijnse school uit de Nieuwstraat, werd eens door Anna gevraagd om naar een slecht functionerende waterpomp te kijken. Toen zij samen op hun hurken voor het geopende gootsteenkastje zaten, bleek het probleem toch ingewikkelder te zijn dan Isaak aanvankelijk dacht. “Wat had je zelf voor oplossing in gedachte”, vroeg hij haar. “Naar mijn mening moet er nog een pijpje komen maar deze moet wel boven het ventiel worden aangebracht”, antwoordde zij. Isaak maakte een schets voor de timmerman met daarop de aanwijzingen van mevrouw de Witt. Aan de opvoeding van haar kinderen besteedde Anna veel aandacht. Zo was ze van mening dat overdaad schadelijk is voor jonge mensen. Een bekend gezegde in huize de Witt was, ‘Gelijk de schoen is de maat voor de voet, zo is de behoefte de maat voor geld en goed’.

Johan en Cornelis speelden beiden veel in de Grotekerksbuurt op straat samen met de andere kinderen. In de 17e eeuw werd er net al nu veel kattenkwaad door de jeugd uitgehaald. Wanneer het incident heftig was dan werden de ouders bekeurd en kreeg de jonge delinquent een markering op zijn kleding. Anna zorgde er wel voor dat dit straatgedrag niet overgebracht werd op haar jongens. Jacob en Anna waren in 1616 getrouwd en zij kregen zeven kinderen. Drie waren niet levensvatbaar en stierven snel na de geboorte. Na de bevalling van haar laatste twee kinderen Cornelis in 1623 en Johan in 1625 ging het met de gezondheid van Anna snel bergafwaarts. In 1644 werd Jacob op een diplomatieke missie gestuurd naar Kopenhagen en Stockholm. Jacob nam zijn zonen mee om hen kennis te laten maken met de wereld van de diplomatie. Op 25 januari 1645 keerden de beide broers, zonder hun vader die in Stockholm was achtergebleven, terug in Dordrecht. Huize De Witt in de Grotekerksbuurt was in rouw gedompeld. Anna van den Corput was 23 januari overleden en kort daarna bijgezet in het familie graf in de Grote Kerk.

Reageren ? Ga naar www.henkmesman.nl – Henk Mesman

Voorgedragen door Henk Mesman, columnist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *