Dochters van Dordrecht Festival – 8 maart 2020

Op zondag 8 maart 2020 (op Internationale Vrouwendag) vindt de afronding plaats van het Project Dochters van Dordrecht met een feestelijk festival. 

Wij willen het Project Dochters van Dordrecht succesvol en betekenisvol afsluiten in 2020, in het jaar van 800 Jaar Stad, dat de Dordtse Dochters opgenomen worden in het collectieve geheugen van Dordrecht. Wij willen dit met onze stad feestelijk vieren. Met een Film (start januari 2020), een Festival (8 maart 2020) en een Brood en Rozen bijeenkomst (18 april 2020) voor iedereen, jong en oud.

In 2020 is het ook 800 jaar Dordrecht. Bijzondere vrouwen maken een stad bijzonder. Dordrecht kent en kende vele bijzondere, dappere en actieve vrouwen. Dat was eigenlijk al vanaf het begin van de stadsrechten in 1220, toen de stad Maria van Leuven (ook wel Maria van Brabant genoemd) als Stadsvrouwe kreeg. Deze Maria is te beschouwen als de Oer-Dochter van Dordrecht. Door de eeuwen heen, tot in de huidige tijd, is zij opgevolgd door vele andere Dochters met bijzondere kwaliteiten. Vrouwen zijn veelal onderbelicht gebleven in de geschiedenis. Het Project Dochters van Dordrecht startte in 2019 om de vele vrouwen een gezicht te geven die een belangrijke betekenis hadden en hebben voor onze stad. Vrouwen die het waard zijn om gezien te worden, die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van onze stad en nog steeds volop bijdragen.

Programma Festival Dochters van Dordrecht:

  • Openingsact MuziekTheater Hollands Diep met Mistery Guests 
  • Filmpremiëre ‘Van Oer-Dochter naar Dochters van Nu’ (i.s.m. RTV Dordrecht). De Oer-Dochter van Dordrecht is Maria van Leuven, Stadsvrouwe van Dordrecht. Toen graaf Willem I met Maria trouwde, maakte hij haar namelijk Stadsvrouwe van Dordrecht. Er is een relatie met de Stadsrechten van Dordrecht. De film laat op een bijzondere en creatieve wijze de ontwikkeling en geschiedenis zien vanaf deze Oer-Dochter tot aan de Dochters van Nu: 800 Jaar Dordrecht en zijn Dochters. (Maria van Leuven (ook Maria van Brabant genoemd), geboren rond 1189, overleden 1260. Zij werd in 1220 Stadsvrouwe van Dordrecht na haar huwelijk met graaf Willem I van Holland. Gelijktijdig met dit huwelijk (en waarschijnlijk naar aanleiding daarvan) werd een document uitgegeven dat de stadsrechten van Dordrecht aanvulde en uitbreidde. Het stadsbestuur kreeg meer autonomie door dat document, waardoor Dordrecht kon uitgroeien tot een bloeiende handelsstad.)
  • Feestelijke presentatie van het Boek ‘Dochters van Dordrecht’ door schrijfster Saskia Lensink i.s.m. Uitgeverij Liverse
  • Dochters van Dordrecht: kennismaking met hedendaagse Dochters en met Dochters uit het verleden met beeldmateriaal uit Regionaal Archief Dordrecht en stukjes film RTV Dordrecht De Dochters zijn allemaal aangemeld door stadgenoten/familie/organisaties/-kennissen. De Dochters ontvangen een speciaal ontworpen kunstuiting van een kunstenares; dit is een project van Dordrechts Museum i.s.m. Dochters van Dordrecht; mogelijk met een kunstuiting in de openbare ruimte. Beeldmateriaal i.s.m. Regionaal Archief Dordrecht en RTV Dordrecht | Alle Dochters ontvangen ook een boekje.
  • Onthulling van een aantal vrouwelijke namen (van Dochters van Dordrecht) voor de straten in Dordrecht i.s.m. wethouder
  • Start rondreizende Tentoonstelling ‘Vrouwen van Toen en Vrouwen van Nu’ incl. Vrouwenkiesrecht in Dordrecht – tentoonstelling gaat hierna naar Stadskantoor i.s.m. ProDemos en Regionaal Archief Dordrecht
  • Tussendoor optredens van Amateurtoneelgezelschap(pen): Verklede Dochters van Dordrecht met korte pitches
  • Quiz/Tombola/Spel: ‘Vrouwen en Dordrecht’ door Platform Vrouwen Kunnen Alles (vragen worden van te voren opgehaald uit de samenleving)

Aparte activiteiten in de wijken in 2020 in samenwerking met Dochters van Dordrecht:
• Vrouwen Sportdag (op foto geeft Martha Mensen opzet weer, i.s.m. Sportbedrijf, Gemeente Dordrecht en de Wijken)
• Dochters van de Wijken (i.s.m. de Wijken)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *