Festival Dochters van Dordrecht – 8 maart 2020 in Trinitatiskapel van 12 – 15 uur

Op zondag 8 maart 2020 (op Internationale Vrouwendag) vieren we het Project Dochters van Dordrecht met een feestelijk festival. 

Wij willen het Project Dochters van Dordrecht succesvol en betekenisvol afsluiten in 2020, in het jaar van 800 Jaar Stad. Dat de Dordtse Dochters opgenomen worden in het collectieve geheugen van Dordrecht. Wij gaan dit met onze stad feestelijk vieren. Met een Film ‘Van OerDochter naar Dochters van Nu’ i.s.m. RTV Dordrecht en het Festival Dochters van Dordrecht.

In 2020 is het 800 jaar Stad. Bijzondere vrouwen maken een stad bijzonder. Dordrecht kent en kende vele bijzondere, dappere en actieve vrouwen. Dat was eigenlijk al vanaf het begin van de stadsrechten in 1220, toen de stad Maria van Leuven (ook wel Maria van Brabant genoemd) als Stadsvrouwe kreeg. Deze Maria is te beschouwen als de OerDochter van Dordrecht. Door de eeuwen heen, tot in de huidige tijd, is zij opgevolgd door vele andere Dochters met bijzondere kwaliteiten. Vrouwen zijn veelal onderbelicht gebleven in de geschiedenis. Het Project Dochters van Dordrecht startte in 2019 om de vele vrouwen een gezicht te geven die een belangrijke betekenis hadden en hebben voor onze stad. Vrouwen die het waard zijn om gezien te worden, die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van onze stad en nog steeds volop bijdragen.

Programma Festival Dochters van Dordrecht:

 • Feestelijke presentatie van het Boek ‘Dochters van Dordrecht’ door schrijfster Saskia Lensink i.s.m. Uitgeverij Liverse. Saskia overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Wouter Kolff
 • MARIA keizerin van Dordt? Schets van een Dordtse Oer-Dochter
  Muziektheater Hollands Diep
 • Filmpremiëre ‘Van OerDochter naar Dochters van Nu’ (i.s.m. RTV Dordrecht). De OerDochter van Dordrecht is Maria van Leuven, Stadsvrouwe van Dordrecht. Toen graaf Willem I met Maria trouwde, maakte hij haar namelijk Stadsvrouwe van Dordrecht. Er is een relatie met de Stadsrechten van Dordrecht. De film laat op een bijzondere en creatieve wijze de ontwikkeling en geschiedenis zien vanaf deze OerDochter tot aan de Dochters van Nu: 800 Jaar Dordrecht en zijn Dochters. (Maria van Leuven (ook Maria van Brabant genoemd), geboren rond 1189, overleden 1260. Zij werd in 1220 Stadsvrouwe van Dordrecht na haar huwelijk met graaf Willem I van Holland. Gelijktijdig met dit huwelijk (en waarschijnlijk naar aanleiding daarvan) werd een document uitgegeven dat de stadsrechten van Dordrecht aanvulde en uitbreidde. Het stadsbestuur kreeg meer autonomie en kon eigen wetten maken door dat document, waardoor Dordrecht kon uitgroeien tot een bloeiende handelsstad.
 • MARIA-verschijning? Gezamenlijke oproep aan Dordtse OerDochter
  Muziektheater Hollands Diep 
 • Dochters van Dordrecht: kennismaking met hedendaagse Dochters en met Dochters uit het verleden met beeldmateriaal uit Regionaal Archief Dordrecht en stukjes film RTV Dordrecht. De Dochters zijn allemaal aangemeld door stadgenoten/familie/organisaties/-kennissen.
 • De Dochters ontvangen een speciaal ontworpen kunstuiting van een kunstenares; dit is een project van Dordrechts Museum i.s.m. Dochters van Dordrecht; mogelijk met een kunstuiting in de openbare ruimte. Beeldmateriaal i.s.m. Regionaal Archief Dordrecht en RTV Dordrecht
 • Onthulling van een aantal vrouwelijke namen (van Dochters van Dordrecht) voor de straten in Dordrecht i.s.m. wethouder
 • Aankondiging Tentoonstelling de hal van het Stadskantoor: ‘Dochters van Toen en Vrouwen van Nu’ incl. Vrouwenkiesrecht in Dordrecht – tentoonstelling is in  i.s.m. ProDemos en Regionaal Archief Dordrecht.
  Juni 2020 is de opening van de tentoonstelling.

1 gedachte op “Festival Dochters van Dordrecht – 8 maart 2020 in Trinitatiskapel van 12 – 15 uur”

 1. Tentoonstelling in februari maart waar???
  De tentoonstelling is in de hal van het Stadskantoor. Opening is vrijdag 28 februari 2020. Tijdstip is nog niet bekend.
  Excuus, maar de tentoonstelling is verplaatst naar juni a.s. Een andere tentoonstelling start op 6 maart a.s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *