Wijnie Jabaaij

1939-1995

Wijberig (Wijnie) Jabaaij (Dordrecht, 13 april 1939 – aldaar, 7 juni 1995) was in de periode 1977-1989 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

Jabaaij begon haar loopbaan in Dordrecht als onderwijzeres. Zij was voor de PvdA lid van de gemeenteraad Dordrecht van 1 september 1970 tot 5 september 1978. Zij was ook 2 maal lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de eerste keer van 15 september 1977 tot 31 december 1977, de tweede keer van 1 maart 1979 tot 14 september 1989. Jabaaij protesteerde op haar manier tegen de kabinetten Lubbers I en II door altijd in rouwkleren in de Tweede Kamer te verschijnen. Zij zette zich vooral in voor vrouwen en minderheden. (wikipedia)

Zie ook het biografisch artikel bij het Regionaal archief

Video – In onderstaande video uit 1993 is in het eerste gedeelte Ronald Giphart op bezoek bij zijn terminale moeder Wijnie Jabaaij. In de tweede helft een gesprek met Ronald op zijn werkplek; nachtportier in een Ziekenhuis in Utrecht.  
(Bart van Aanholt, upload 30 aug. 2018)

Sinds Internationale Vrouwendag 8 maart 2018 bestaat er de Wijnie Jabaaijlaan in Dordrecht, een zijstraat van de Jan Ligthartlaan, nabij het Leerpark.
Lees hier het artikel in het AD/DE DORDTENAAR.

Bekijk hier het filmpje: In 1993 is Ronald Giphart op bezoek bij zijn terminale moeder Wijnie-Jabaaij. Een dubbelinterview. Verder een gesprek met Ronald op zijn werkplek in een ziekenhuis in Utrecht. Twee verhaallijnen uit de roman ‘Ik omhels je met 1000 armen’ (Bart van Aanholt)

1 gedachte op “Wijnie Jabaaij”

  1. https://youtu.be/Bm1YoZYRK9A
    In 1993 is Ronald Giphart op bezoek bij zijn terminale moeder Wijnie Jabaaij. Een dubbelintervieuw. Verder een gesprek met Ronald op zijn werkplek; nachtportier in een Ziekenhuis in Utrecht. Twee verhaallijnen uit Ïk omhels je met 1000 armen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *