Lezing over componiste en meesterpianiste Clara Wiek-Schumann

In de lezing werd Clara’s biografie geplaatst in de bredere cultuurhistorische context van de Romantiek. Gelardeerd met composities van Clara werd ingezoomd op de positie van de vrouw als uitvoerend en in het bijzonder als scheppend artiest. Hierbij kwam uiteraard ook haar relatie met Robert Schumann aan bod.

De beluisterde composities bewezen voor de deelnemers aan de lezing het creatieve talent van de componiste en hoe terecht het is dat haar muziek vandaag de dag steeds meer wordt uitgevoerd. Gecombineerd met dagboekfragmenten en briefcitaten van Clara en tijdgenoten ontstond zo een boeiend tijdsbeeld waardoor deelnemers geënthousiasmeerd werden om verder te zoeken naar opnames en relevante literatuur.

De lezing was tevens een ‘prelude’ op de voor het komende cursusseizoen geplande lezingencycli ‘Vrouwelijke componisten door de eeuwen’, van Middeleeuwen tot nu.

www.musicadocet.nl/zomerlezingen-2019

Fotograaf: Franz Hanfstaengl (1804-1877)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *