Maria van Leuven/Maria van Brabant – echtgenote van Willem I (graaf van Holland); door dit huwelijk verkreeg Dordrecht Stadsrechten in 1220

Maria van Leuven, ook wel Maria van Brabant genoemd, was een bijzonder invloedrijke vrouw in haar tijd. Maria hertogin van BRABANT, ook bekend als Maria van Leuven, door haar huwelijken eerst keizerin van Duitsland, vervolgens gravin van Holland. Dochter van Hendrik I, hertog van Brabant (1165-1235) en Mathilda van Boulogne (gest. 1210). Verloofd in Aken op 11-7-1198, trouwde Maria van Brabant (1) op 19-5-1214 in Maastricht met keizer Otto IV (gest. 1218); in 1220 trouwde Maria met Willem I, graaf van Holland (gest. 1222). Beide huwelijken bleven kinderloos.

Graaf Willem I wilde dolgraag met deze invloedrijke en krachtige vrouw het huwelijk aangaan. Hij verkreeg daardoor extra gebieden, maar voor onze stad bepaald niet onbelangrijk, via Maria verkreeg Dordrecht Stadsrechten.

Zeker in het kader van 800 Jaar Stadsrechten in 2020 is zij een belangrijke Dochter van Dordrecht, voor wie uitgebreid aandacht voor zal zijn in 2020.

(Foto van website Brabants Erfgoed)

Lees hier meer over ‘onze’ Maria.

Lees hier nog meer over ‘onze’ Maria.

 

Voorgedragen door Han Bakker

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *