Maria van Leuven/Maria van Brabant – echtgenote van Willem I (graaf van Holland): Stadsvrouwe van Dordrecht | Oer-Dochter van Dordrecht

Maria van Leuven, ook wel Maria van Brabant genoemd, was een bijzonder invloedrijke vrouw in haar tijd. Maria hertogin van Brabant, ook bekend als Maria van Leuven, door haar huwelijken eerst keizerin van Duitsland, vervolgens gravin van Holland. Dochter van Hendrik I, hertog van Brabant (1165-1235) en Mathilda van Boulogne (gest. 1210). Verloofd in Aken op 11-7-1198, trouwde Maria van Brabant (1) op 19-5-1214 in Maastricht met keizer Otto IV (gest. 1218); in 1220 trouwde Maria met Willem I, graaf van Holland (gest. 1222). Beide huwelijken bleven kinderloos.

Graaf Willem I wilde dolgraag met deze invloedrijke en krachtige vrouw het huwelijk aangaan. Hij verkreeg daardoor extra gebieden, maar voor onze stad bepaald niet onbelangrijk, via Maria werden de Stadsrechten uitgebreid, met het Keurrecht. Het recht van een lagere overheid om eigen ‘keuren’ (verordeningen) te maken als stad. Dat was nieuw in die tijd.

Maria van Leuven (ook Maria van Brabant genoemd), geboren rond 1189, overleden 1260. Zij werd in 1220 Stadsvrouwe van Dordrecht na haar huwelijk met graaf Willem I van Holland. Gelijktijdig met dit huwelijk (en waarschijnlijk naar aanleiding daarvan) werd een document uitgegeven dat de stadsrechten van Dordrecht aanvulde en uitbreidde. Het stadsbestuur kreeg meer autonomie door dat document, waardoor Dordrecht kon uitgroeien tot een bloeiende handelsstad.

Zeker in het kader van 800 Jaar Stadsrechten in 2020 is zij een belangrijke Dochter van Dordrecht, voor wie uitgebreid aandacht voor zal zijn in 2020: Oer-Dochter Maria van Leuven ook wel Maria van Brabant genoemd.

(Foto van website Brabants Erfgoed)

Lees hier meer over ‘onze’ Maria.

Lees hier nog meer over ‘onze’ Maria.

Voorgedragen door Saskia Lensink

2 gedachtes op “Maria van Leuven/Maria van Brabant – echtgenote van Willem I (graaf van Holland): Stadsvrouwe van Dordrecht | Oer-Dochter van Dordrecht”

  1. Pingback: Avond van de Geschiedenis: Zij/Hij – vrouwen volop in de belangstelling – Dochters van Dordrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *