Katinka van Haren – blijmoedig (levens)kunstenaar, ontwierp de Gorgelwezens en het stratenpatroon van het Vrieseplein

Foto: Frits Baarda

Katinka van Haren (Vught 1961) geeft kleur aan de stad en de Dordtse kunstwereld. Als vrouw is ze met haar kunst verweven. Kleur, beweging, ritme en lijnen maken een wervelende rondedans. Energiek, levenslustig, optimistisch. Wat ze maakt is ze zelf.

Kijk naar haar fantastische gorgelwezens. Die schiep ze uit de dichtregels van de Dordtse dichter Kees Buddingh’, die de Gorgelrijmen schreef. Of kijk naar de negentiende-eeuwse dessins uit Huis van Gijn, die ze speels bewerkt en naar het heden brengt. Ze dragen nadrukkelijk Katinka’s blijmoedig stempel. Haar kunst is een kleurrijk feest van de verbeelding.

Dat feest begon in Amsterdam, waar ze is opgegroeid. Ze studeerde af in dessins en mode, aan de modeacademie Charles Montaigne. De Amsterdamse opleiding gaf ruimte aan drie van haar talenten. Haar kleurgevoel werd er bevestigd en gestimuleerd. En haar teken- en schildertechniek bleek groot. Ten slotte werd haar fantasie, misschien wel haar grootste kracht, er voor het eerst echt aangesproken.

Katinka dwaalt als vrouw en kunstenaar in onbekende werelden. Ze past niet in de ene of andere kunstzinnige stroming, vindt ze ook zelf. ‘De stroming ben ik zelf, mijn werk is wat ik voel. Misschien is mijn kunst wel de biografie van mijzelf’, zegt ze erover. Katinka onderzocht in de loop van de jaren een veelheid aan technieken. De laatste jaren werkt ze vooral met papier. In 2019 was ze deelnemer van de gerenommeerde internationale kunsttentoonstelling Paper Art in het Apeldoornse CODA Museum.

Werk en leven van Katinka zijn met elkaar vergroeid en lopen langs lijnen van geleidelijkheid. Als Amsterdamse duurde het even voordat ze in haar nieuwe woonplaats Dordrecht kon aarden. De somber ogende stad leek een vruchteloze bodem voor de uitbundige kunstenaar. Totdat ze zich in Hollands oudste stad begon te verdiepen. De cultuur en historie schonken haar inspiratie! En Katinka gaf Dordrecht kleur terug.

De kunstenaar werkt al twintig jaar in haar verkoopatelier aan de Voorstraat 175. Ze woont aan het Vrieseplein, waarvoor ze in 2016 het stratenpatroon zelf ontwierp.

Voorgedragen door Alfred Tusschenbroek (samensteller van de wandelroute langs markante plekken van Dordtse Dochters – ’t Gilde).
Tekst en foto Frits Baarda.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *