Bruisende activiteiten in weekend 8, 9 en 10 maart 2019 – Internationale Vrouwendag

Het begon om 10 uur met een zonnige start van de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 met Platform Vrouwen Kunnen Alles en RTV Rijnmond bij het Stadskantoor.

RTV Rijnmond was aangetrokken door het aantrekkelijke programma dat Dordrecht te bieden had. Veel activiteiten organiseerde het Platform Vrouwen Kunnen Alles, die onder meer ook het Project Dochters van Dordrecht coordineert. Op foto: Jacqueline van den Bergh (coordinator Dochters van Dordrecht), RTV Rijnmond verslaggeefster, Kitty Kruger (voorzitter Platform Vrouwen Kunnen Alles) en Joke Noordberger.

Daarna was er om 12 uur de lunch bij DOOR en de start van het project #jebentnietalleen, met samen koffie drinken. Dit project organiseerd iedere maand een hele week vaste activiteiten, zoals eten in restaurants aan lange tafels. Ook al heb je niemand om mee uit eten te gaan dan kun je makkelijk aansluiten aan de lange eettafel en heb je altijd aanspraak.

Hierna volgde de wandeling door de binnenstad langs markante plekken van bekende Dordtse vrouwen, zoals Nieuwe Haven 38 (schrijfster Top Naeff), Aardappelmarkt 9 (Damiet van Dalsum) en Wijnbrug (Margaretha van Godewijck). Allen genomineerde Dochters van Dordrecht.

Om 15.00 uur overhandigde in het Stadskantoor Kitty Kruger namens het Platform Vrouwen Kunnen Alles een boekje met 10 Dochters (een greep uit de vele genomineerde Dochters van Dordrecht) aan wethouder Reynvaan. Het is de hoogste tijd dat er meer straten naar Dordtse vrouwen worden benoemd.

Vanaf 15.00 uur kon je meedoen met WIKI-A-THON van Amensty International om Wikipedia pagina’s te maken over vrouwelijke activisten. 
Om 17.30 uur was er By Branderhorst (Jolanda Brandenhorst – ook een genomineerde Dochter) een Kledingpresentatie: ‘Colors of Water’: Marjan de Mol, een Dordts temperament.

s Avonds was er in The Movies een indrukwekkende film Girlhood met Afterparty, in Bibelot trad Marian Nobel (genomineerd als Dochter van Dordrecht) op met dochter Menke op Power Stage. En in Merz trad Muriel Kloek op met een Wereldvrouwendagprogramma: Liefde en Romantiek in tijden van modern feminisme.

Zaterdagmiddag 9 maart 2019 stond in de Bibliotheek aan de Groenmarkt Nel Snouck Hurgronje, de eerste bibliothecaresse van Dordrecht en Nederland in de eerste Bibliotheek van Nederland in Dordrecht centraal.  Schrijfster Saskia Lensink vertelde boeiend over het leven van Nel: Een echte Dochter van Dordrecht – om trots op te zijn. 
Het eerste boekenuitgiftepunt was in de Wilhelminastraat. Nel heeft een hele Jeugdafdeling georganiseerd en uitgebouwd. Dat was uniek in Nederland.
Directeur Ankie Kesseler ging met haar verhaal in op wat er allemaal komt kijken bij de actualiteit van het bibliotheekberoep. Veel oud-medewerkers waren naar deze interessante middag gekomen.

Dordtse dichteres en genomineerde Dochter van Dordrecht Marieke van Leeuwen las gedichten voor in de prachtige voorstelling ‘De Tranen van Maria’ over lijden en kracht van vrouwen. Gebaseerd op het Stabat Mater van Pergolesi. De voorstelling vond plaats in het Energiehuis op zondagmiddag 10 maart 2019.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *