Lucienne van der Lans – Atelier De Luthiers

Meer dan 30 jaar heeft Lucienne van der Lans haar eigen atelier onder de naam De ‘Luthiers’ waar strijkinstrumenten worden vervaardigd, gerepareerd, gerestaureerd en concertjes worden gegeven voor kinderen en volwassenen.

De naam Luthier is vanaf 1600 de benaming voor een luit en vioolbouwer. Na de Havo voor Muziek en Dans volgde Lucienne de opleiding tot instrumentmaker. Daar leerde zij de verfijnde technieken die ze later in haar vioolbouwopleiding goed kon gebruiken.

Sinds 400 jaar heeft Dordrecht de eerste vrouwelijke Luthier in haar stad, Lucienne van der Lans. Ze is getrouwd met Wout Bosma gitaarbouwer. Samen hebben zij drie opgroeiende kinderen. Op gezette tijden kun je Lucienne aantreffen in haar atelier ‘De Luthiers’ – Voorstraat 13 – al werkend aan het verfijnde- en kwetsbare werk van haar als vioolbouwer.

Als vioolbouwer is Lucienne de drijvende kracht achter en voorzitter van de Stichting Leerorkest Drechtsteden. Een initiatief om muziekonderwijs op de basisscholen mogelijk te maken. Niet ieder kind krijgt muziek van huis uit mee. Via het Leerorkest Drechtsteden krijgen die kinderen een kans. Ze maken kennis met verschillende muziekinstrumenten en leren samen muziek maken. Dit verbindt meisjes en jongens van verschillende leeftijden en van verschillende culturen.

Lucienne is de sterke motor achter Via Lumina. De ‘Kunst van Vriendschap’. Een stichting in Dordrecht – waar mensen die net even anders zijn en daardoor kwetsbaarder – samen creatief bezig kunnen zijn. Muziek verbindt, zowel kinderen, jongeren als volwassenen met een bijna onzichtbare beperking. Lucienne, zo is haar ervaring, ziet deze mensen opbloeien. Het vergroot het zelfvertrouwen en het bevordert de integratie van mensen voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is.

In 2015 kreeg Lucienne naam en faam toen Koningin Maxima bij haar bezoek op Koningsdag aan Dordrecht Lucienne haar de Amalia viool overhandigde. Koningin Maxima is ambassadrice voor de Stichting Leerorkest-Instrumenten depot. Maxima schonk de Amalia Viool aan dit project. Lucienne heeft Dordrecht hiermee landelijk in de schijnwerpers gezet.

Boven haar atelier ‘De Luthiers’ runt Lucienne een Bed & Breakfast met twee gastenkamers. In de Huiskamer staat een vleugel waar gasten kunnen musiceren en zich ontspannen. Lucienne is een Dordtse duizendpoot.

Op meerdere gebieden is ze actief en verbindend w.o.:
– Creatieve projecten: gericht op talentontwikkeling en integratie van kinderen en jongeren.
– Dordtse Boekenmarkt: op verzoek Muziek programmeur.
– Cellofestival Dordrecht: advies en ondersteuning in programmering.
– In 2018 genomineerd: Top drie van beste B&B van Nederland. Dordt op de kaart!

Lucienne van der Lans heeft in Dordrecht in de afgelopen 30 jaar een muzikaal, sociaal betrokken, maatschappelijk verbindend netwerk opgebouwd. In samenspraak kan een activiteit georganiseerd worden.

Bekijk ook haar website

Voorgedragen door Margot Marres (tekst)  
Anneke Maagdenberg, voorzitter DOV

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *