Damiët van Dalsum – Poppentheater

Nadat Damiët van Dalsum twee jaar aan de theaterschool in Maastricht had gestudeerd kwam zij min of meer bij toeval in aanraking met het poppenspel. Ze moest invallen tijdens een poppenkast voorstelling. Op haar fantasie begon ze haar spel, het betekende een ware zelfontdekking.

Het poppenspel zou Damiët niet meer los laten. In 1967 richtte Damiët in Dordrecht haar Poppentheater ‘Damiët van Dalsum ‘ aan de Blindenliedengasthuissteeg op. Na een aantal jaren verhuisde Damiët met haar theater naar het Buddingh’plein, vanaf 2000 is haar huistheater te vinden aan de Aardappelmarkt.

Voor Damiët is poppenspel een communicatiemiddel en onlosmakelijk verbonden met haar persoon en kritische kijk op: recht en onrecht, discriminatie, emancipatie en politiek. Damiët weet met minimale middelen haar boodschap, in haar eigen ‘taal’ over te brengen. Zij roept emoties op die kinderen en volwassenen dichter bij zichzelf brengen, hen laat ‘zien’. Ze maakt zelf haar hand- en stokpoppen, maakt gebruik van schimmenspel en experimenteerde met schuif- en papier theater. Damiët weet met haar spel het publiek van jong tot oud: grootouders, ouders en kleinkinderen in hun menselijke emoties te raken. De voorstelling ‘Kleine Frederik’ waarin discriminatie het thema is, speelt Damiët al 20 jaar, het is nog steeds actueel.

Vanaf 1980 begon Damiët met voorstellingen voor volwassen, w.o. Medea.
– Meer dan 50 jaar heeft Damiët in Dordrecht, nationaal én internationaal met allerlei vormen van poppentheater geëxperimenteerd. Het Poppentheater ‘Damiët van Dalsum’ werd een begrip bij poppenspelers, beeldende kunstenaars en musici, samenwerking werd gezocht op nationaal en internationaal niveau.
– 25 jaar lang organiseerde Damiët het grote ‘ Internationaal Poppentheater Festival ‘ in Dordrecht. De inwoners van Dordrecht werden ieder jaar hierbij betrokken. Over de hele wereld wist Damiët poppenspelers en beeldende kunstenaars naar Dordrecht te halen.
– Zij regisseerde nationaal en internationaal poppen theater voorstellingen.
– Vanaf 2014 organiseert Damiët in Dordrecht jaarlijks het ‘Internationaal Micro Festival’.

Damiët was naast haar Poppentheater in Dordrecht actief in:
– het oprichten van peuterspeelzalen in Dordrecht. ( jaren eind 60 en de jaren 70)
– de Vrouwenbeweging- Vrouwenemancipatie- Brood en Rozen. ( 60- 70-jaren)
– het opzetten van educatieve- en culturele projecten in welzijn en onderwijs.
– het opzetten van lees- en vertelprojecten voor leerkrachten en artiesten.

Vanaf 2000 speelt Damiët in haar huis- poppentheater aan de Aardappelmarkt voorstellingen voor groot en klein.
Damiët van Dalsum heeft met haar creatieve, kunstzinnige, sociaal- maatschappelijke talenten Dordrecht in die 50 jaar, op ‘de kaart’ gezet. In samenspraak kan een activiteit georganiseerd worden.

Bekijk ook haar website

Voorgedragen door Margot Marres

1 gedachte op “Damiët van Dalsum – Poppentheater”

  1. Jocé Bloks

    Ik heb lang geleden samen met mijn zoon die toen 5 was, de voorstelling Dag…..Nacht gezien. 2020 (?) schouwburg Rotterdam. We zijn het beiden nooit vergeten! Hij durfde lang niet over putten te lopen…
    Was bijzonder. Dank,
    Jocé Bloks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *