Lenie Dicke – koerierster en bekendste vrouwelijke verzetsstrijdster in Dordrecht

Lenie Dicke werd geboren als jongste dochter van 11 kinderen (2 meisjes) van Carel en Levien Dicke. Hij was o.a. wethouder van Financiën en in 1930, toen de Wilhelminahaven geopend werd, mocht Lenie aan Hare Majesteit Koningin Wilhelmina een boeketje bloemen aanbieden.

Lenie Dicke is de bekendste vrouwelijke verzetsstrijdster in Dordrecht. Onder de codenaam Lize was zij actief voor de Beinema-groep, die was voortgekomen uit kerkgangers van de Wilhelminakerk. In januari 1945 werd zij opgepakt en verhoord door de Duitsers, maar het verzet wist haar tijdig uit de gevangenis te bevrijden. Als represaille is toen het woonhuis van de familie Dicke aan de Prinsenstraat door de Duitsers in brand gestoken.

Het geboortehuis was aan de Prinsenstraat 3, waar nu alleen nog een parkeerplaats rest. Het pand werd in de oorlog uit vergelding door de Duitsers plat-gebrand. Het werd ‘De Korenbeurs’ genoemd in vroeger tijden maar stond toen te boek als ‘Zeepaard’ (niet te verwarren met het pand uit 1495 in de Wijnstraat) vanwege een fraai bovenlicht.

Lenie bij de Binnenlandse Strijdkrachten Lenie bezocht de Christelijke HBS aan de Wijnstraat. De christelijke familie kerkte destijds in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk. Drie van haar broers, Wim, Leendert en Keesmaat zaten tijdens de oorlog in het verzet; Leendert werd reeds 13 maart 1941 op 18-jarige leeftijd daarvoor gefusilleerd. (zie gedicht van Jan Campert; “De 18 doden”.)
(Noot van Otto Kouwen: Lenie Dicke (mijn moeder) had geen broers Wim, Leendert en Keesmaat. (Bedoeld zijn hier waarschijnlijk Wim, Arie en Leendert Keesmaat; Leendert is op 29-jarige leeftijd op de Waalsdorper Vlakte vermoord.) Alle broers van mijn moeder hebben de oorlog overleefd.)

Op 3 januari 1945 werd er een inval gedaan in het ouderlijk huis en Lenie, die koerierster was, werd meegenomen en in de gevangenis opgesloten. Zij werd enkele malen ondervraagd op het adres Singel 187. Dat ging er niet zachtzinnig aan toe, en Lenie wist dit bij haar medeverzetsstrijders te laten weten.

Die hebben haar in de nacht van 7 op 8 januari bevrijd, waarbij ook één Duitser werd gedood en twee gewond. In ondergoed en met een jas over zich heen is ze achterop een fiets ontsnapt. Als vergelding is het ouderlijk huis platgebrand. Het fraaie bovenlicht is bijtijds verwijderd geweest en gered. Lenie, die onder de schuilnaam ‘Lize’ opereerde, dook onder in de Alblasserwaard. Na de oorlog wilde zij er niet meer over praten.

Saskia Lensink: Vrouwen in het verzet Deze vrouwen worden vaak ‘koerierster’ genoemd, maar dat is volgens mij in sommige gevallen een te beperkte omschrijving van hun taak. Veel van die vrouwen hadden een spilfunctie, de behoeftes van ondergedoken mensen werden aan hen doorgegeven en zij sloten dat weer kort met anderen binnen een verzetsgroep. 

(Lees ook het artikel in AD/De Dordtenaar – foto gebruikt uit dit artikel van Regionaal Archief Dordrecht)

Genomineerd door Alfred Tusschenbroek (Gilde Dordrecht)
Foto en tekst uit brochure: Dordtse Dochters die Alfred samenstelde i.s.m. Angenetha Balm en Augustijnenhof.

1 gedachte op “Lenie Dicke – koerierster en bekendste vrouwelijke verzetsstrijdster in Dordrecht”

  1. Otto Kouwen

    Er staan enkele onjuistheden in dit stukje. Lenie Dicke (mijn moeder) had geen broers Wim, Leendert en Keesmaat. (Bedoeld zijn hier waarschijnlijk Wim, Arie en Leendert Keesmaat; Leendert is op 29-jarige leeftijd op de Waalsdorper Vlakte vermoord.) Alle broers van mijn moeder hebben de oorlog overleefd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *