Cornelia de Heer – rederes

Cornelia de Heer (1753-1825) is een dochter van Jesse de Heer, geboren en overleden te Dordrecht. Cornelia is wedeuwe van Stephanus van Dorsser, rederes en boekhouderes van het 3 mast Hoekerschip ‘Juffrouw Cornelia’. Getrouwd te Dordrecht met de Houthandelaar/reder Stephan van Dorssen Janz., overleden 1782 te Dordrecht.

Na zijn overlijden neemt zij als koopvrouw en rederes de zaken over van de houthandel en in 1784 is zij in bezit van 2 zeeschepen: Driemast Hoeker ,,JUFFROUW CORNELIA,, en Fluitschip ,,HET HUIS VAN OOSTENRIJK,,  Er zijn kopien van akten dat zij ondertekent als de wed v Dorssen op een vrachtbrief van de ,,JUFFROUW CORNELIA,, met schipper Willem v/d Velde voor een reis naar de toen nog Hollandse kolonieen aan de Noordkust van Zuid Amerika.

Cornelia was in 1783 ook in het bezit van de Houtmolens ‘De Haas’, en ‘De Reus Goliath’, met de bijbehorende houthandel en balkengaten, geleven aan de Merwede.
Ook was zijn scheepsbouweres/eigenares van de Scheepswerf v Dorsser in 1783, gelegen aan de Riedijkshaven.

Bekijk ook dit artikel op de website van Kontakt: ‘Weduwen lieten werf vaak floreren’

www.dordtenazoeker.nl

 

Genomineerd door historica/schrijfster H.W.G. van Blokland-Visser

 

Hieronder de kopie van een akte uit 20 november 1783 te Dordrecht, waarin Cornelia de Heer wordt gemeld als Wed. v. Stephanus v. Dorsser. Zij is de boekhouder van het driemaster Hoekerschip ‘Juffrouw Cornelis’ te Dordrecht.
Met de andere aandeelhouders van het schip ondertekent zij als Wed. Steph. v Dorsser en is zij met 18 aandelen mede rederes/eigenares van het schip. (Archief 150/79 RAD)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *