Elly Meijer – raadslid CDA

Elly Meijer – Pietersen (1932) raadslid voor het CDA van 1982 tot 1998.
Ze was een sterke, katholieke, geëmancipeerde vrouw die zonder veel woorden aan die kenmerken te wijden zich inzette voor een betrouwbaar openbaar bestuur en voor een respectvolle omgang met de Dordtse bevolking.

Begin jaren 80 kwam Elly Meijer – Pietersen van Leiden naar Dordrecht. In Leiden had ze zich ingezet voor het Rooms-katholieke kerkleven en was actief geweest voor een crisiscentrum voor vrouwen, de opvang van verslaafde jongeren en was ze voorzitter van een voogdijhuis. Ze had wel een KVP-achtergrond, maar was absoluut een onbeschreven blad in de politiek. In 1982 werd haar gevraagd om zich namens de KVP kandidaat te stellen voor de eerste te vormen CDA-gemeenteraadslijst.

Na haar verkiezing koos ze welbewust voor een portefeuille in de harde sector: milieuzaken en volkshuisvesting. Daarmee stortte ze zich in het heftigste politieke onderwerp van die dagen: de gifaffaire in de Merwedepolder. Dat was een dramatische ervaring voor de bewoners in de wijk , voor de stad en voor het politiek bestuur. Met een grote financiële impact door de enorme waardedaling van de woningen en de hoge saneringskosten. En met grote zorgen over de mogelijke gezondheidsgevolgen. Dat bracht veel angst, boosheid en verdriet bij de bewoners met zich mee.

Meijer weerde zich krachtig en goed geïnformeerd in het debat over de milieutechnische en gezondheidsvraagstukken. Had oog voor de problemen van de bewoners, zocht deze op en gaf ze een stem in de raad.
Het was met die recente ervaring in gedachten dan ook onbegrijpelijk voor haar, dat korte tijd later uitgerekend in die wijk het plan ontstond voor de aanleg van de stortplaats de Derde Merwedehaven. Ze heeft zich daartegen met hand en tand verzet en zich vastgebeten in de kennis over de milieuvraagstukken en -gevolgen van zo’n stortplaats en de samenstelling en eigenschappen van de te storten afvalstromen. Uiteindelijk bleek er toch een meerderheid in de raad te zijn voor het plan, niet in het minst omdat het veel geld voor de gemeente opleverde.

Zo werd Meijer in korte tijd van een onbeschreven blad in de politiek al snel een ervaren en gewaardeerde volksvertegenwoordiger. Met de kennis van nu kunnen wij haar typeren als een politicus die zich inzette voor het belang van duurzame oplossingen en voor het mogelijk maken van burgerparticipatie. Ze was een sterke, katholieke, geëmancipeerde vrouw die zonder veel woorden aan die kenmerken te wijden zich inzette voor een betrouwbaar openbaar bestuur en voor een respectvolle omgang met de Dordtse bevolking.

7 september 1982 in de gemeenteraad als raadslid voor het CDA.
Afgetreden in 1998.

Genomineerd door CDA Dordrecht

1 gedachte op “Elly Meijer – raadslid CDA”

  1. Pingback: Elly Meijer in het zonnetje – Dochters van Dordrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *