Veronica Kini, voorzitter vrouwenorganisatie uit Bamenda in relatie met stedenband Dordrecht-Bamenda

Veronica Kini is de voorzitter van de Ntankah Village Women Common Initiative Group (afgekort: Ntankah Village Women), de vrouwenorganisatie uit Bamenda met wie we als Dordrecht in het kader van de Stedenband Dordrecht – Bamenda tussen beide steden al jaren samenwerken.

Veronica is ook een paar keer in Dordrecht geweest en er was jarenlang een relatie met vrouwenorganisatie/ -koor Balans uit Dordrecht. Veronica en haar organisatie heeft met haar strijdlustige inzet voor vrouwenrechten meerdere Dordtse vrouwen (waaronder Gerda Bosdriesz) geïnspireerd.

Als voorzitter van de Ntankah Village Women is Veronica het boegbeeld van de strijd voor vrouwenrechten – in Bamenda, maar ook in Dordrecht!
In 2007 startte namelijk de samenwerking tussen de Stichting Dordrecht Bamenda en de Ntankah Village Women. De Dordtse multiculturele vrouwenorganisatie Balans raakte bij deze samenwerking betrokken en bracht in 2009 een bezoek aan Bamenda, in het kader van Internationale Vrouwendag.

Veronica en haar organisatie inspireerden Balans: de vrouwenorganisatie raakte na het bezoek betrokken bij de jaarlijkse internationale vrouwendag-viering in Dordrecht. Indirect inspireerde ze zo vele Dordtse vrouwen!

In november 2010 bracht Veronica een tegenbezoek aan Dordrecht. Samen met haar man bezocht zij onder andere enkele basisscholen, een verzorgingshuis, ziekenhuis en uiteraard Balans. Bij deze laatste gelegenheid gaf zij een presentatie over de situatie van arme vrouwen in Bamenda en de strijd van haar organisatie om hun situatie te verbeteren.

Ook met dit bezoek inspireerde Veronica weer vele Dordtse vrouwen.
Veronica kreeg tijdens haar bezoek ook de Dordtse Emancipatieprijs uitgereikt, voor al het werk dat zij met haar organisatie voor vrouwen doet. Veronica zet dit werk tot de dag van vandaag door, ook onder de steeds moeilijk wordende omstandigheden in onze zusterstad.

Deze krachtige vrouw, die vrouwen in Bamenda en in Dordrecht (alleen al door haar doorzettingsvermogen!) blijft inspireren, kan met recht ‘Dochter van Dordrecht’ genoemd worden!

Foto: Bart van Vliet

Voorgedragen door Stichting Stedenband Dordrecht – Bamenda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *