Gerda Bosdriesz

Gerda is jarenlang actief geweest in de politiek, waaronder ook als wethouder. Maar daarnaast is ze al 15 jaar voorzitter van de Stichting Dordrecht – Bamenda.

Ze zet zich, met andere woorden, al 15 jaar in voor onze stedenband en is op die manier een boegbeeld/ ambassadrice van Dordrecht voor iedereen in onze zusterstad in Kameroen; zij is het boegbeeld in beide steden. Dit jaar zal ze op een gegeven moment ‘afzwaaien’, zo heeft ze aangekondigd, maar dat doet ze pas als er een opvolger is. Dat gaat goed komen, maar zal waarschijnlijk nog een paar maanden duren. Dat ze tot dan door wil gaan, siert haar natuurlijk.

Zowel in haar werk als politica, in haar werk voor de Stedenband alsook daarbuiten is Gerda bovendien altijd een voorvechtster van vrouwenrechten geweest.

Zo was ze in de jaren 80-90 actief in Brood en Rozen, het Dordtse Vrouwenhuis. Daarnaast was ze initiator van de Vrouw en Werkwinkel in Dordt. Ook was ze actief lid van de Dordtse multiculturele vrouwenorganisatie Balans. Onder andere via haar raakte Balans betrokken bij Bamenda: Balansvrouwen bezochten Bamenda rond Internationale Vrouwendag.

Mede geïnspireerd door Veronica Kini, voorzitter van de Ntankah Village Women, de vrouwenorganisatie uit Bamenda die inmiddels al jaren samenwerkingspartner is van de stedenband, raakte Balans daarna betrokken bij de jaarlijkse internationale vrouwendag viering rond 8 maart in Dordt.

In haar tijd als politica werkte Gerda in het raadsbreed vrouwenoverleg veel samen met andere vrouwelijke raadsleden om emancipatie-onderwerpen (Blijfhuis, vrouwenhulpverlening) door de raad te krijgen. En ze was wethouder voor o.a. emancipatie en integratie. Bij haar vertrek ontving ze de bronzen legpenning van de stad Dordrecht, voor ‘haar onvermoeibare inzet voor gelijkwaardigheid’.

Gerda heeft op al deze manieren veel betekend voor Dordrecht en in het bijzonder voor Dordtse vrouwen. En dat doet ze nog steeds! Vanwege al haar inzet kan Gerda oprecht een ‘Dochter van Dordrecht’ genoemd worden!

Foto: Bart van Vliet

 

Genomineerd door Stichting Stedenband Dordrecht – Bamenda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *